De decentralisaties vormen een geweldige uitdaging voor gemeenten. Je hebt te maken met heel veel partners met hun eigen datastructuren en informatie die nodig is om een goede invulling te geven. Je kunt dus standaardoplossingen realiseren zoals we dit soort problemen altijd oplossen of je kunt uitgaan van de kracht van wat er reeds is en hoe je dit kunt bundelen in een goed werkend geheel.
Er zijn twee perspectieven om naar de samenwerking te kijken, namelijk gebruik maken van de aanwezige gestructureerde informatie bij de betrokken organisaties voor de inrichting van de regiefunctie of gebruik maken van ook ongestructureerde informatie bij de inrichting van de regiefunctie.
Gaan we bij de invulling van de regiefunctie uit van de bestaande processen en gegevensbronnen of proberen we op basis van de invulling van de regiefunctie te bepalen welke informatie nodig is en waar we die kunnen vinden.
Een gouden regel binnen de ICT is dat 80% van het budget wordt uitgegeven aan 20% van de doelgroep. Besparen kun je dus doen door het uitgeven van het budget zo efficiënt en effectief mogelijk te doen of je kunt proberen de groep van 20% te verkleinen. Als je dit terug kunt brengen naar 18% dan is dat een besparing in het budget van 7,5%. Bij een budget van 20 miljoen ( 100.000 inwoners) praat je dan over een besparing van 1,5 miljoen bij gelijkblijvende zorg voor de zorggroep.
Hoe is dit te realiseren?
D eerste vraag is dan: hoe voorkom ik dat jeugdigen in de zorggroep terechtkomen, wat zijn de relevante indicaties, hoe kan ik deze waarnemen, en welke gegevens moet ik hiervoor krijgen.
Heel belangrijk is hierbij data-analyse en de bronnen zijn heel divers. Op dit vlak liggen goede kansen voor het gebruik van opensource, zowel voor de data (gestructureerde en ongestructureerde) als de analysetools. Door dit gebruik kun je veel licentiekosten besparen, is hergebruik veel eenvoudiger en krijgt de nederlandse software industrie een stevige impuls.
Een ander belangrijk punt is bij de systeem inrichting uit te gaan van: hou het klein. Dergelijke systemen zijn minder duur, minder complex en beter bruikbaar. Je moet niet alles willen weten maar bewust kiezen voor de minimaal benodigde gegevens.
Zijn er gemeenten of samenwerkingsverbanden die deze aanpak aandurven naast de bestaande?